Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nauphoeta cinerea

 Šváb šedý (Nauphoeta cinerea) se volně vyskytuje téměř ve všech teplých částech světa, kam se rozšířil pravděpodobně lodní dopravou. Za jeho pravou domovinu je považována východní Afrika.

Tento menší druh švába dorůstá až 3cm a jeho stavba těla je celkově velmi plochá, díky čemuž se dokáže vměstnat i do těch nejmenších skulin(pozor na únik z terária např. mezerou mezi šoupacími dvířky). Dokáže se pohybovat ještě rychleji než S.tartara a to dokonce i po skle a hladkých plochách, takže při manipulaci s tímto druhem je třeba dbát zvýšené opatrnosti. V ohrožení vydává skřípavé zvuky. 

Pro chov tohoto švába vyhovují teploty 26°-30°, dokáže se ale rozmnožovat i v pokojových teplotách, ikdyž o poznání pomaleji.

Samice N.cinerea rodí živá mláďata, kterých bývá okolo 30-40 a do dospělosti rostou 2-3 měsíce, přičemž samci jako u všech švábů dospívají o něco rychleji. 

Vzhledem ke schopnosti těchto švábů šplhat i po hladkých plochách doporučuji namazat horní okraj chovné nádrže např. indulonou nebo vazelínou v šířce alespoň 5cm, abychom zabránili jejich úniku. 

Mezi výhody tohoto druhu patří extrémně rychlá reprodukce a jeho pohyblivost, díky které ho rádi přijímají zejména stromoví sklípkani a schopnost rozmnožování i při nižších teplotách. Mezi jeho nevýhody bezesporu patří již zmíněný velmi rychlý pohyb i po skle a jeho schopnost rozmnožování se i v bytových podmínkách, na což musíme pamatovat vždy, když s tímto druhem manipulujeme. 

 
 

 


Poslední fotografie



Archiv

Kalendář
<< srpen / 2019 >>


Statistiky

Online: 1
Celkem: 53208
Měsíc: 584
Den: 13